Interview met natuurgids Katrijn

Dag Katrijn, vertel eens, hoe kom je aan zo’n badge van natuurgids?

 

Het is begonnen in 2022 toen ik een aankondiging las dat er een cursus natuurgids zou starten in Tessenderlo. Ik zat op dat moment een beetje vast in mijn job en zocht naar afwisseling, en de natuur was iets wat me al langer interesseerde. Ik schreef me zo snel mogelijk in en maar goed ook, want de cursus was meteen volzet.

 

Was je zelf al veel bezig met natuur of biologie dan?

 

Ik begon er zelf als behoorlijke leek aan maar dat bleek bij de meeste cursisten eigenlijk wel zo te zijn. Wel deelden we allemaal dezelfde passie en een grote dosis nieuwsgierigheid om meer te leren over de natuur, planten, ecosystemen, paddestoelen. Die leergierigheid werd ruim gevoed met boeiende lessen door experten maar ook tal van excursies naar andere natuurgebieden. We bezochten onder meer de Zegge, Voeren, de Hoge Venen. Het programma is eigenlijk heel breed en biedt voor ieder wat wils. Door de cursus zal je geen expert worden maar iedereen wordt aangemoedigd om zich vooral in een eigen thema te verdiepen, want er zijn zoveel mysterieuze werelden rondom ons te ontdekken. Eens je er aandacht voor hebt besef je pas hoe de wereld krioelt van dieren, insecten, zwammen, mossen.

 

Op welk thema spitste jij je dan uiteindelijk toe?

 

Zelf geraakte ik tijdens de cursus geïntrigeerd door de toch wel bijzondere wereld van insecten, daarnaast deed ik ook enkele bijkomende opleidingen rond het identificeren van dierensporen. Maar mijn grote passie gaat uit naar vogels. Ik schafte me al vrij snel een nieuwe, dure verrekijker aan en heb uren doorgebracht op de trektelpost in Averbode, die bemand wordt door een gezellige bende vogelspotters, die samen heel wat kennis en expertise hebben. Zo leerde ik heel wat op het terrein maar deed ook nog wat bijkomende opleidingen over roofvogels of uilen.

 

Is het dan vooral een kwestie van kennis om natuurgids te worden?

 

Nee, los van de cursus is er nog een bijkomend traject rond het gidsen, dat betekent dat je enkele gidsenstages doet om de opleiding te vervolmaken in een tweede jaar maar dat is eigenlijk allemaal ook prima verlopen en na 2,5 jaar mocht ik dan vol trots mijn badge van natuurgids in ontvangst nemen.

 

Ondertussen heb ik ook een leuke job gevonden en zet ik mij in mijn vrije tijd in als vrijwilliger bij Natuurpunt Tessenderlo. Je kan me wel eens tegenkomen in de natuur met mijn verrekijker. Nog steeds verwonderd over alles wat de natuur te bieden heeft. Dat wil ik anderen ook meegeven als natuurgids, die verwondering. Verwondering maakt het leven zoveel mooier.

Ook 

In januari mocht ook Mario zijn badge als natuurgids in ontvangst nemen. Net als Katrijn specialiseerde hij zich in vogels, uilen en roofvogels.